


behandling af børn og unge
I denne aldersgruppe er opbygning af knogler og muskler i fuld gang, hjernen fortsætter sin udvikling og immunforsvaret og fordøjelsessystemet er også afhængig af bevægelse og aktivitet. Bevægelsesmønstre formes og ryggens og nakkens holdning er fortsat under konstruktion.


Et liv i bevægelse
I denne aldersgruppe er opbygning af knogler og muskler i fuld gang, hjernen fortsætter sin udvikling, og immunforsvaret og fordøjelsessystemet er også afhængig af bevægelse og aktivitet. Bevægelsesmønstre formes og ryggens og nakkens holdning er fortsat under konstruktion. Vi har gode erfaringer med behandling af denne aldersgruppe, som nok er et af de tidspunkter i livet, hvor man generelt er sundest og bevæger sig mest.
Fald og ulykker
Det er en meget aktiv aldersgruppe. Efter at barnet får lært at gå, så er næste skridt jo at løbe, hoppe, kravle op og dermed også at kunne komme til at slå sig. Vi tager disse fald og slag seriøst, da vi ofte i hverdagen på klinikken ser, at barnet efterfølgende kan begynde at have problemer med nakken eller ryggen. Det er ikke ualmindeligt, at voksne patienter med kroniske problemer kan datere oprindelsen af et ryg- og/eller nakkeproblem tilbage til et fald eller en skade, som barn eller ung.

Tegn på problemer i bevægeapparatet
-
Dårlig søvn
-
Træthed
-
Opkast eller kvalme
-
Tager sig til ørerne
-
Klager over ondt i maven eller hovedet
-
Aggressiv eller irritabel
-
Klager når skal gå langt
-
”Vokseværk”- ondt i benene om aftenen
-
Stille, isolerer sig, vil helst lege i et hjørne for sig selv
-
Manglende appetit eller småtspisende (barnet kan have kvalme)
-
Klager over ondt bag øjet (kan være hovedpine)
-
Slår på hoved med hænder, eller slår hovedet imod ting
Børn i skolealderen


På vej til voksenlivet
I skolealderen, som for manges vedkommende varer helt til voksenalderen, er der mange udfordringer for rygsøjlen og dens normale udvikling og funktion. Da både led, knogler og muskler er i en rivende udvikling i denne aldersgruppe, er det vigtigt, at man bruger kroppen fornuftigt, men samtidig også tager skader alvorligt. Vi oplever ofte, at vores voksne patienter fortæller om skader, de fik i barndommen, som har ”forfulgt” dem lige siden. Vi mener, at det er vigtigt at tage ens barns klager over ondt i ryg/nakke alvorligt og reagere, både for at barnet kan få det bedre og for at bremse, at tilstanden bliver kronisk og langvarig.
Vi ser også mange, som rører sig for lidt og sidder for meget og sidder forkert ved computer, mobil telefon, I-pads o.l. Dette kan være skadeligt for bevægeapparatet, men kan også vække bekymring omkring udvikling og opbygning af knogler, led, muskler, kredsløb, immunsystem og lungefunktion. At sidde for meget belaster både ryg og nakke. En anden grund til bekymring er, at når børn går og samtidigt læser på mobiltelefon, så ligner deres gang et ældre menneskes, med for korte skridt og foroverbøjet nakke, hvilket ikke er sundt for hofter og nakke.

Børn og Unge 7-18 år
Tegn på skævhed i ryg, nakke eller bækken
-
Ondt i ryggen eller nakken
-
Hovedpine eller Mavepine
-
Kæbeproblemer
-
Kvalme
-
Svimmelhed
-
Søvnbesvær
-
Forstoppelse
-
Klager over ”vokseværk”
-
Forvredet fod, knæ eller hofte
-
Skulderskader, håndled, albuer
-
Træthed, energiløs, dårligt humør, irritabel (kan være tegn på fysisk ubehag)
-
Hoftekanterne ikke lige høje
-
Set bagfra sidder ørerne i uens højde
-
Set bagfra sidder skuldrene i uens højde
-
Muskulatur langs rygsøjle ser uens ud, større på den ene side end den anden
-
Skulderbladene ser ikke ens ud, et kan sidde skævt/højere lavere end det andet
-
Fodstilling eller knæstilling ikke ens fra højre til venstre (fod indad eller udad)


Tegn på behov for kiropraktisk behandling
Små børn kan af gode grunde have svært ved at ”fortælle” hvad der plager dem. Der kan dog være nogle signaler, som vi mener, at man bør være opmærksom på og som kan være forårsaget af fejlstillinger i ryg, nakke eller bækken:
-
Gråd og pylret uden umiddelbar årsag (træthed, sulten, bleskift)
-
Svagt hovedløft, når ligger på maven- hviler hovedet meget
-
Skæv kraniefacon eller fladt baghoved
-
Trøstesløs gråd
-
Triller ikke
-
Dårlig søvn eller urolig
-
Tager sig til øret/nakken
-
Lys eller lyd følsom
-
Kan ikke lide at ligge på maven
-
Kan ikke sidde selv (7-9 mdr. gammel)
-
Kravler ikke (9-11 mdr. gammel)
-
Slår hovedet mod ting
-
Bekymret udtryk/rynkede øjenbryn
-
Nedsat bevægelse af arm eller ben
-
Barnet gnider hovedet frem og tilbage

Små børn 4-12 mdr gamle
Den Motoriske Udvikling
Den rigtige motoriske udvikling er så at sige "programmeret" ind i barnet fra starten af, og alle barnets evner ligger og "venter" på at udvikle sig i henhold til aldersgruppe.
Hvis barnet har begrænset bevægelighed i et eller flere led på grund af fejlstillinger så vanskeliggøres udviklingen af symmetrisk muskulatur og disse skævheder kan ses i barnets måde at bevæge sig på.
For at disse udviklingstrin kan foregå, så er barnet afhængig af, at der er balance og god funktion imellem kroppens led og muskler og hjernen. Hvis der er fejlstillinger i nakke, rygsøjle eller bækken, så forsinkes og forstyrres denne naturlige udvikling af motorik og kroppens sansefunktioner. Dette kommer ofte til udtryk i, at barnet forsinkes i eller helt undlader dele af disse udviklingstrin, som bl.a. er at kunne trille, sidde selv, sætte sig op, krybe og kravle.
Ved at rette barnets eventuelle fejlstillinger forbedrer vi barnets muligheder for at indhente og fortsætte sin motoriske udvikling uden hæmninger. Det er aldrig for sent at gøre noget, men det er en fordel, at opdage problemerne i god tid.


at blive født
Barnets fødsel kan medvirke til, at der opstår små fejlstillinger i barnets nakke, ryg eller bækken. Der er øget risiko for disse fejlstillinger ved svære fødsler, meget hurtige fødsler, akutte kejsersnit og fødsler, hvor sugekop/tang har været anvendt, men de forekommer også ved almindelige, ukomplicerede fødsler.
Kiropraktisk behandling af en baby består af nænsomme, lette tryk som gradvist korrigerer disse fejlstillinger. Behandlingen er almindeligvis smertefri og ikke forbundet med gener eller ubehag for barnet. Kiropraktisk behandling er en effektiv og sikker behandlingsform, også til spædbørn.
Ved at rette disse fejlstillinger forbedrer man barnets mulighed for at fortsætte sin motoriske udvikling, som inkluderer at kunne dreje hovedet til begge sider, ligge på maven og løfte sit hoved, skubbe sig op i strakte arme i maveleje, trille, sidde, kravle og gå.

spædbørn 0-3 mdr gamle
Almindelige tegn på fejlstillinger
-
Kolik, gråd og utilpashed
-
Urolig eller afbrudt søvn
-
Forstoppelse eller diarre
-
”Flad” rygholdning i maveleje
-
Krummer sig sammen eller bøjer sig bagover/”flitsbue”
-
Ondt i maven, giver sig, presser, trykker, udspilet mavefacon
-
Ked af eller dårlig til at ligge på maven og løfte hovedet svarende til alder
-
Plagiocephali - flad eller skæv hovedfacon, vil helst have hovedet til den ene side
-
Anstrengt hovedløft, anspændt i nakken
-
Skæv kropsholdning, barnet ligger i en C-kurve/ ”bananfacon”

De Stillesiddende Børn
Vi må konstatere, at selv mindre børn kan risikere at sidde stille i alt for lange perioder ved mobiltelefon, I-pad og computere. De er ganske enkelt ikke designet til denne passive aktivitet for længe ad gangen. Dette kan medføre klager over ondt i nakke, hoved, ryg og ben.
Vi mener derfor, at forebyggelsen af problemer og smerter i bevægeapparatet som voksen bør have stor fokus allerede i barndommen, og at det er klogt at få barnets ryg undersøgt en gang imellem gennem opvæksten. Nogle gange opdager vi problemer, som bør rettes, andre gange gives der ikke nogen behandling. Dette kan sammenlignes med, at man også gennem opvæksten får et tandeftersyn eller er hos læge til de aldersmæssige relevante besøg.